Strona startowa

Wiadomości - Aktualności

XIV Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny

Dodał: administrator Data: 2019-07-01 12:41:40 (czytane: 169)

W dniu 2 czerwca 2019 r. w Parku Etnograficznym w Tokarni odbył się XIV Świętokrzyski Jarmark Agroturystyczny, połączony z obchodami Międzynarodowego Dnia Dziecka. Organizatorami tej ludowej imprezy byli Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Muzeum Wsi Kieleckiej.

W tym roku Miasto i Gminę Nowy Korczyn reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Czarków, pod przewodnictwem pani Haliny Skorupy i pani Ewy Kuśmider oraz Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Nowym Korczynie, pod dyrekcją pani Bogumiły Zawady. Wyjazd zorganizowany został dzięki wsparciu finansowemu samorządu z burmistrzem – Pawłem Zagaja i przewodniczącą RG Kazimierą Gołdyn na czele. Panie do Tokarni pojechały wozem strażackim OSP Czarkowy.

Na pięknie przystrojonym ziołami i kwiatami z korczyńskich łąk, pól i ogrodów stoisku znalazły się regionalne smakołyki: pieczony w chacie chleb ze smalcem, zupa po chłopsku z fasolą korczyńską ,,Piękny Jaś’’, smakowite pierogi z mięsem, fasolą, nadzieniem serowym i szpinakowym oraz z młodymi pokrzywami, krokiety z nadzieniem po świętokrzysku, bigos domowy, sok z czarnego bzu i miodek z mniszka lekarskiego. Stół regionalny zastawiony był również różnego rodzaju wypiekami takimi jak: serniki, drożdżowniki, jabłeczniki i inne słodkie desery. Panie ubrane były w stroje regionalne: białe bluzki i niebieskie spódnice w kwiaty, nakryte do kompletu wełnianymi chustami. Wzięły udział w konkursie kulinarnym „Masz babo placek i nie tylko słodki”, prezentując swój wspaniały tort chlebowy: Wiosenny przekładaniec.

Promocją nadnidziańskiego regionu zajmował się Punkt Informacji Turystycznej w Nowym Korczynie, prezentując broszurkę o atrakcjach Nowego Korczyna i okolicy, zachęcając turystów do przyjazdu do naszego królewskiego miasteczka.

Wystawę rękodzieła lokalnego przygotował Miejsko Gminny Ośrodek Kultury w Nowym Korczynie. W tym roku wystawione zostały prace pani Marii Skrzypek ze Starego Korczyna – hafty i rzeźby w drewnie -  pana Ryszarda Wieczorka z Nowego Korczyna. Do ozdoby stoiska posłużyły także woreczki z regionalnym, rolniczym produktem - fasolą korczyńską.

Korczyńscy uczestnicy jarmarku rozmaitości mogli również posmakować wyrobów kulinarnych różnych świętokrzyskich wystawców: serów, wędlin, lodów, napojów, owoców
i innych smakowitości, prosto z wiejskich spiżarni.

Swojskiego klimatu nadawały występy zespołów folklorystycznych: Bolechowianie, Cieślaneczki, Domaszowianie, Gnieździska, Zespół Pieśni i Tańca Miechowiacy oraz zespół muzyczny EGO. Na zakończenie  imprezy gwiazda wieczoru: zespół TOP GIRLS.

W międzyczasie odbywały się konkursy dla publiczności, warsztaty rękodzielnicze, pokazy tradycyjnych rzemiosł, pokazy obrzędowe i Wiejska Foto Budka.

Nie sposób wymienić wszystkich niespodzianek i atrakcji przygotowanych dla przybyłych do Tokarni gości. Na pewno pobyt w muzeum plenerowym dostarczył uczestnikom wielu, kolorowych wrażeń. Dzieci wraz z rodzicami mogły pożytecznie spędzić czas na świeżym powietrzu, poznać regionalne smaki i podziwiać wytwory ludowe i artystyczne rąk ludzkich.

                                                                                                  Ligia Płonka

Poniżej prezentujemy przepis na tort chlebowy

Chlebek

Składniki:

50 g drożdży, 1 szklanka mleka, 50 g masła, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 200 g mąki pszennej razowej, 300 g mąki pszennej, 2-3 ziemniaki.

Wykonanie

Ziemniaki ugotować w niewielkiej ilości wody (bez soli) i zagnieść razem z wodą, w której się gotowały. Dodać masło, mleko,  następnie całość wymieszać i podgrzać .

Do miski z mąką wlać podgrzane składniki, dodać drożdże sól i cukier.

Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto przełożyć do tortownicy, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.

Piec 50 minut w rozgrzanym piekarniku.

Upieczony i wystudzony chleb przekroić na trzy płaty.

Pasta nr 1

Składniki :

Dwa serki naturalne, 200 g sera twarogowego, drobno posiekana rzodkiewka, jeden zielony ogórek starty na tarle(bez pestek), posiekany koperek, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pasta nr 2

Składniki:

500 g pieczarek, 300 g szynki konserwowej, 1 średnia cebula, 2 łyżeczki masła, mały majonez kielecki . 

Pieczarki i cebulę podsmażamy na maśle. Po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami i doprawiamy do smaku.

Pasta nr 3

Składniki:

400 g sera topionego , 4 jajka ugotowane na twardo 4 łyżki posiekanej młodej pokrzywy, 150 ml śmietany 30 %.

Drobno pokrojone składniki mieszamy i doprawiamy do smaku .

Wykonanie tortu :

Spód chlebowy

Pasta nr 1 (ogórkowa)

Płat chlebowy

Pasta nr 2 (pieczarkowa)

Płat chlebowy

Pasta nr 3 (pokrzywowa)

Po przełożeniu włożyć przekładańca do lodówki .Po schłodzeniu udekorować wierzch świeżymi ogórkami, rzodkiewką oraz liśćmi rukoli . 

Zdjęć w galerii: 12

Zobacz także

Wyniki i terminarz rozgrywek Ligii Gminnej Gminy Nowy Korczyn 2019

Dodane: 2019-07-10 14:48 - Komentarze  (0)  czytane (339)

TAGI:


Dodaj komentarz

UWAGA!
Formularz dodawania komentarzy wymaga włączenia obsługi plikow cookies (ciasteczek), zapisywanych
i odczytywanych z Twojego urządzenia - jeśli chcesz dodać komentarz, włącz ciasteczka, odœwież stronę i spróbuj ponownie...


Nie przegap

więcej

Wydarzenia / Imprezy

Przeczytaj kolejną wiadomość:

Pożegnanie absolwentów

19 czerwca 2019 r. w Publicznej Szkole Podstawowej w Nowym Korczynie był dniem szczególnym, można powiedzieć - wydarzeniem historycznym....