Wiadomości - Aktualności
Hiszpańska Gastronomia i Hotelarstwo - nowym doświadczeniem zawodowym
Dodał: administrator Data: 2022-01-28 13:48:26 (czytane: 226)
Dwudziestoosobowa grupa młodzieży z Niepublicznego Technikum Zawodowego w Busku-Zdroju Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach odbyła praktykę w ramach realizacji projektu z POWER VET – ERASMUS+ w malowniczej Hiszpanii.
Tajniki
tamtejszej gastronomii i rozwiązania w branży hotelarskiej poznało dziesięcioro
uczniów Technikum hotelarstwa i tyle samo zdobywających zawód Technika żywienia
i usług gastronomicznych. Partnerem w projekcie, pełniącym rolę instytucji
pośredniczącej, była profesjonalna firma
Europa: Movilidad Estudiantil (EME). Wyjazd był wielką szansą dla
młodzieży nie tylko ze względu na zdobycie cennego doświadczenia, ale
także
pozwolił na poznanie bogatej hiszpańskiej historii, tradycji i kultury.
Uczniowie
podczas odbywania mobilności mieli możliwość realizacji praktycznych
zajęć w
restauracjach odznaczonych gwiazdką Michelin oraz w 4- i 5-gwiazdkowych
hotelach na terenie Walencji.
Mogli także uczestniczyć w szkoleniu z języka hiszpańskiego, w tym
branżowego, a przed wyjazdem również skorzystać z poradnictwa zawodowego
oraz zajęć
międzykulturowych i pedagogicznych. Uczestnicy projektu otrzymali
indywidualne wsparcie
w postaci: odzieży roboczej, ubezpieczenia, kieszonkowego oraz
materiałów
dydaktycznych i piśmienniczych.
Projekt uwzględnia potrzeby i oczekiwania uczniów związane z nabywaniem nowych kompetencji zawodowych w celu wykorzystania ich w dalszej edukacji oraz możliwości zatrudnienia na europejskim rynku pracy. Uczestnicy projektu poznali nowoczesne techniki kulinarne wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej i zgłębili wiedzę z zakresu innowacyjnych systemów rezerwacji hotelowych obowiązujących w krajach Unii Europejskiej .
Priorytetowym celem szkoły jest wykształcenie specjalisty, który posiada bogatą wiedzę teoretyczną i praktyczną w danym zawodzie, jest przedsiębiorczy i mobilny, zna najnowsze trendy w obszarze wybranego kierunku kształcenia. Realizacja zagranicznych praktyk zawodowych stanowi odpowiedź na kluczowe wyzwania szkoły w zakresie podniesienia poziomu jakości kształcenia zawodowego oraz podwyższenia kwalifikacji zawodowych i kompetencji kluczowych, ze szczególnym uwzględnieniem społecznych, językowych i cyfrowych, uczniów i uczennic, w tym osób z niepełnosprawnościami.
Instytucja
goszcząca - Europa: Movilidad Estudiantil zapewniła uczestnikom:
zakwaterowanie
i wyżywienie, opiekę i pomoc merytoryczną, realizację praktyk zgodnych z
programem nauczania na najwyższym poziomie, przygotowanie kulturowe
oraz
zagospodarowanie czasu wolnego. Młodzież zwiedziła w Walencji: Muzeum
Ceramiki,
dawną Giełdę Jedwabiu, Katedrę, Bazylikę, wieżę Torres de Ser-ranos,
Muzeum
Sztuki oraz miejscowości: Benidorm, Altea i Calpe z wejściem na Peñon de
Ifac. Po
zakończeniu praktyk uczniowie w ramach walidacji i certyfikacji
potwierdzenia
efektów uczenia się otrzymali: + Europejski „paszport edukacyjny” -
Europass
mobilność, Europass CV, ECVET.
Wiedza i doświadczenie zdobyte w czasie programu pomogą w budowaniu nowoczesnej, wysoko wyspecjalizowanej placówki, w której priorytetem jest jakość kształcenia, połączona z atrakcyjnością zajęć.
